Soorten Frequentieregelaars

1-fase frequentieregelaars

Frequentieregelaars voor kleinere vermogens (tot 2,2 kW) worden vaak gevoed door een netspanning van 230V AC. Dit type frequentieregelaar zet een constante wisselspanning van  230V (meestal 50Hz) om naar een 3-fase 230V variabele wisselspanning met een regelbare frequentie.

Geen 3 fase 400V voorhanden?  Dan is dit type regelaar uitermate geschikt voor het aansturen van een asynchrone draaistroommotor. Let wel: de motor moet wel geschikt zijn om op 230V te worden aangesloten.  Dit staat vermeld op het typeplaatje van de motor en kan er bijv. zo uitzien:

Deze motoren moet  in dit geval in driehoek worden aangesloten d.m.v de doorverbindingen op de motor-aansluitingen. Dit ziet er als volgt uit:

Motor aangesloten in driehoek.                                               Motor aangesloten in driehoek.

3-fase frequentieregelaars

Frequentieregelaars voor grotere vermogens worden meestal gevoed door een netspanning van 400 VAC. Dit type frequentieregelaar zet een constante 3-fase 400 VAC (meestal 50 Hz) ingangsspanning om naar een variabele 3-fase 400 VAC uitgangsspanning met een regelbare frequentie. Voor dit type regelaar is een 3-fase 400V netvoeding nodig.  Deze regelaars zijn geschikt voor asynchrone motoren die aangesloten kunnen worden op  400V.  Dit staat vermeld op het typeplaatje van de motor en kan er bijv. zo uitzien:

Deze motor wordt op een 3 fase 400V regelaar aangesloten in ster.

Deze motor wordt op een 3 fase 400V regelaar aangesloten in driehoek.

Nieuwe en gebruikte technische goederen en diensten