Frequentieregelaars en aardlekschakelaars

Machine-installaties worden steeds vaker achter een aardlekschakelaar geplaatst. Bij installaties aangesloten op een wandcontactdoos wordt doorgaans een 30mA aardlekschakelaar type A toegepast. Bij een vaste aansluiting, 3 fasen, wordt vaak een 300 mA aardlekschakelaar type B gebruikt.

Een veel voorkomend probleem bij besturingen waarin zich een frequentieregelaar bevindt is het ongewenst afschakelen van de aardlekschakelaar. Om aan de EMC-eisen te voldoen wordt voor een frequentieregelaar een EMC-filter geplaatst die ongewenste EMC-uitstraling wegfiltert.  Door de hiervoor benodigde ontstoringscondensatoren ontstaan afleidstromen naar aarde. Deze worden door de aardlekschakelaar als lekstroom gezien en kunnen een ongewenste afschakeling veroorzaken.

Om dit ongewenste afschakelen te voorkomen zijn er speciale aardlekschakelaars ontwikkeld.  Hieronder een overzicht van een aantal aardlekschakelaars die geschikt zijn als u een aardlekschakelaar toepast waar frequentieregelaars achter zitten:

– ABB: F204B -serie
– Doepke: DFS 4B
– Siemens 5SM3 type B
– Moeller FL-__/_/__-U
– Schneider Electric  SI
– Eaton FRCdM type U en FRCdM type Bfq

 

Nieuwe en gebruikte technische goederen en diensten