Frequentieregelaars en aardlekschakelaars

Machine-installaties worden steeds vaker achter een aardlekschakelaar geplaatst. Bij installaties aangesloten op een wandcontactdoos wordt doorgaans een 30mA aardlekschakelaar type A toegepast. Bij een vaste aansluiting, 3 fasen, wordt vaak een 300 mA aardlekschakelaar type B gebruikt.

Een veel voorkomend probleem bij besturingen waarin zich een frequentieregelaar bevindt is het ongewenst
afschakelen van de aardlekschakelaar. Om aan de EMC-eisen te voldoen wordt voor een frequentieregelaar een EMC-filter geplaatst die ongewenste EMC-uitstraling wegfiltert. Door de hiervoor benodigde ontstoringscondensatoren ontstaan afleidstromen naar aarde. Deze worden door de aardlekschakelaar als lekstroom gezien en kunnen een ongewenste afschakeling veroorzaken.
Om dit ongewenste afschakelen te voorkomen heeft bijvoorbeeld Eaton de digitale aardlekschakelaars FRCdM en Bfq ontwikkeld.

In het gebied rond 50 Hz schakelt dit type aardlekschakelaar onvertraagd zodat de beveiliging gewaarborgd is.
In het gebied van ca. 100 – 300 Hz ontstaan door het gebruik van frequentieregelaars vaak foutieve schakelingen. Frequentieregelaars generen namelijk hogere harmonische in het gebied van 100 – 300Hz. Op de kortstondige lekstromen, die in dit gebied ontstaan, reageert de type U aardlekschakelaar ongevoeliger en zal hierdoor minder snel ongewenst afschakelen. Loopt er gedurende langere tijd in dit frequentiegebied een lekstroom, dan zal er alsnog worden afgeschakeld.

Nieuwe en gebruikte technische goederen en diensten