Algemene Informatie

Een frequentieregelaar of frequentieomvormer of kortweg drive in het jargon is een elektronische schakeling die in staat is de frequentie van een aangeboden signaal te veranderen terwijl de spanning mee varieert en het koppel behouden blijft.

Frequentieregelaars worden meestal gebruikt om de snelheid van een driefasige asynchrone motor te regelen door de frequentie van het draaiveld te veranderen. Ook voor de  aanlooprichting kan de regelaar toegepast worden.

Het hart van de frequentieregelaar is een ACDC-inverter. Deze component voorziet door middel van het in- en uitschakelen van de aangeboden voedingsspanning in een frequentie geregeld uitgangssignaal. De gewenste frequentie van het uitgangssignaal wordt benaderd doordat de schakelfrequentie (of modulatiefrequentie) veel hoger ligt dan de uitgangsfrequentie. De uitgangsspanning is een iets vervormde wisselspanning die zeer goed de basissinusvorm benadert. De afwijkingen worden omgezet in harmonische die zorgen voor een storend EMI-veld rond de drive. Dit veld kan door verschillende filters worden beperkt.

De chopper heeft als voedingsspanning een gelijkspanning nodig, hiervoor wordt de aangeboden wisselspanning gelijkgericht. In de meest eenvoudige vorm is dit een diodebrug.

Frequentieregelaars worden aangestuurd door de gewenste koppel, snelheid of positie die als wenswaarde aan de microcontroller wordt aangeboden. De microcontroller stuurt nu de inverter (meestal IGBT‘s) aan zodat er een bepaalde uitgangsspanning met een bepaalde frequentie gerealiseerd wordt.

Frequentieregelaars worden gebruikt voor elektrische aandrijvingen als men het verloop van de snelheid precies wil regelen, zoals bij:

  • hijsinstallaties
  • pompen
  • roerwerken
  • transportbanden
  • ventilatoren
  • wikkelapplicaties

en verder bij veel hout/metaalbewerkingsapparatuur waarbij de snelheid variabel moet zijn voor verschillende materialen, zoals kolomboormachines, draaibanken en freesbanken. Frequentieregelaars worden ook veel ingezet om energie te besparen, bijvoorbeeld bij ventilatoren. Ook om mechanische belastingen tot een aanvaardbaar niveau te beperken worden er soms frequentieregelaars gebruikt.

 

Nieuwe en gebruikte technische goederen en diensten